doceń polskie

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”


Przedstawiciele firmy Alta Saska Sp. z o.o. mają powody do dumy. Sześć propozycji firmy z Krakowa zostało nagrodzonych certyfikatami Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i tytułami TOP PRODUKT. Decyzja o uhonorowaniu śliwek w czekoladzie mlecznej, śliwek w czekoladzie deserowej, śliwek w czekoladzie ciemnej, śliwek w czekoladzie z chili, śliwek w czekoladzie z cynamonem oraz śliwek w czekoladzie z imbirem zapadła podczas lipcowej atestacji żywności. Specjaliści z branży spożywczej ocenili ponad 150 produktów; godła jakości otrzymały tylko te cechujące się odpowiednim smakiem i wyglądem oraz ceną adekwatną do jakości.


Wyroby Alta Saska Sp. z o.o. TOP PRODUKTAMI programu „Doceń polskie”

Znak jakości „Doceń polskie” nie jest przyznawany automatycznie. Godłami honorowane są tylko produkty posiadające tzw. polski akcent, które zdobędą wysokie noty (minimum 7,5 pkt.) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Tytułem TOP PRODUKT premiowana jest żywność, która otrzyma maksymalne noty.

Każdy artykuł spożywczy jest sprawdzany indywidualnie przez wszystkich członków jury programu, czyli Lożę Ekspertów. Za każdą z wspomnianych cech można uzyskać od 1 do 10 punktów. Obradom ekspertów przewodniczy Mirek Drewniak, gastronom, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Klubu Szefów Kuchni.

Dotychczas, w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” odbyło się 25 certyfikacji żywności. Ostatnia z nich miała miejsce 26 lipca br. w Sosnowcu. Tego dnia członkowie Loży Ekspertów sprawdzili jakość ponad 150 wyrobów, takich jak nabiał, przetwory, dania gotowe, słodycze, napoje, wędliny, wypieki czy warzywa. Do atestacji przystąpiło ponad 60firm z całej Polski.

Jednym z laureatów programu „Doceń polskie” jest Alta Saska Sp. z o.o. Firma z Krakowa zdobyła certyfikaty jakości i tytuły TOP PRODUKT za: śliwki w czekoladzie mlecznej, śliwki w czekoladzie deserowej, śliwki w czekoladzie ciemnej, śliwki w czekoladzie z chili, śliwki w czekoladzie z cynamonem i śliwki w czekoladzie z imbirem.

- O randze certyfikatu „Doceń polskie” świadczy nie tylko fakt, iż jest on przyznawany wyłącznie sprawdzonym przez ekspertów produktom. Patronat honorowy nad wszystkimi audytami żywności programu „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Samo godło nadawane jest za konkretny produkt, a nie całokształt działalności, jest ono przyznawane na czas określony. Dla producentów zdobycie certyfikatu jest zatem powodem do dumy. Z kolei dla konsumentów poszukujących dobrej, polskiej żywności jest to klarowna wskazówka - mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego„Doceń polskie”.

Więcej informacji na temat programu dostarcza strona internetowa www.DocenPolskie.pl.


* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.


certyfikat certyfikat
certyfikat certyfikat
certyfikat certyfikat



„Codziennie jadam cztery elementy odżywcze: mleczną czekoladę, gorzką czekoladę, białą czekoladę i kakao.”
~ Debra Tracy

„Czekolada jest jedyną aromaterapią jakiej mi potrzeba.”
~ Jasmine Heiler




COPYRIGHT 2014 - ALTA SASKA

DESIGN BY EMIL ROŻNIATOWSKI & MATEUSZ ROBAK